REKLAMA

Placek po Węgiersku

wyświetlono: 5897 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Placki ziemniaczane zna i lubi chyba każdy,są proste w przygotowaniu,a jak dodamy do nich gulasz mamy syty placek po węgiersku.

opublikowany: 19.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:

    ok.1 kg ziemniaków
    pół cebuli
    2 jajka L
    3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
    sól i pieprz do smaku
    oraz
    olej do smażenia

    Gulasz:

    500 g mięsa gulaszowego
    1 cebula
    1 marchewka
    1 duża papryka czerwona
    opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    papryka słodka i ostra do smaku
    przyprawa do gulaszu
    1 listek laurowy
    2 ziela angielskie
    1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:

    śmietana kwaśna
    natka pietruszki
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Placek. 1. Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki.
    Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek).
    Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia.
    Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i pieprz,mąkę,
  • Placek. 2. dokładnie wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.
    Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.

Porady

Do gulaszu można dodać co kto lubi,można mieszać papryki-kolory.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Placek po węgiersku

Uwielbiam je!

kategoria: placek Dania główne Placki placki ziemniaczane gulasz opublikowany: 25.01.2014 | wyświetlono: 2801 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gospodyni Gospodyni

Placek po węgiersku

Bardzo pyszne sycące danie

kategoria: placek Dania główne opublikowany: 20.02.2016 | wyświetlono: 6249 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE