Placek po Węgiersku

  • wyświetlono: 2697 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Placki ziemniaczane zna i lubi chyba każdy,są proste w przygotowaniu,a jak dodamy do nich gulasz mamy syty placek po węgiersku.

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Placki:

ok.1 kg ziemniaków
pół cebuli
2 jajka L
3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
sól i pieprz do smaku
oraz
olej do smażenia

Gulasz:

500 g mięsa gulaszowego
1 cebula
1 marchewka
1 duża papryka czerwona
opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
papryka słodka i ostra do smaku
przyprawa do gulaszu
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

śmietana kwaśna
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Placek po Węgiersku

  • Placek.1. Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki.
    Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek).
    Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia.
    Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i pieprz,mąkę,
  • Placek.2. dokładnie wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.
    Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.

Porady

Do gulaszu można dodać co kto lubi,można mieszać papryki-kolory.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoplacki ziemniaczanegulaszkolacjaobiadplacek po węgierskuplacek po cygańskuplacek po zbójnicku

Komentarze

Podobne przepisy

PLACEK PO WĘGIERSKU

Dodane przez: pati197799

PLACEK PO WĘGIERSKU

SYTY SMACZNY OBIADEK

image-1rqk4ji

Dodane przez: xamelka1

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku jest smaczną...

Placek po węgiersku

Dodane przez: Agiatis

Placek po węgiersku

Moja wersja, jakże popularnego...

Placek po Węgiersku

Dodane przez: Marinella

Placek po Węgiersku

Danie kaloryczne ale pyszne

W mojej wersji placek zbójnicki jest węgierski, ale trochę inaczej - rozpala zmysły czerwienią papryki i nutką chili (żeby dostarczyć wrażeń).

Dodane przez: taste-me-eat-me

Placek po węgiersku na ostro

W mojej wersji placek po węgiersku...

placek

Dodane przez: Natalia07

Placek po węgiersku/zbójnicku

Po wielu eksperymentach z tego...