Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki.
Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek).
Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia.
Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i pieprz,mąkę,
2.dokładnie wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.
Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.
Porady
Do gulaszu można dodać co kto lubi,można mieszać papryki-kolory.
Komentarze