Placek po Węgiersku

4.37 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane zna i lubi chyba każdy,są proste w przygotowaniu,a jak dodamy do nich gulasz mamy syty placek po węgiersku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:

    ok.1 kg ziemniaków
    pół cebuli
    2 jajka L
    3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
    sól i pieprz do smaku
    oraz
    olej do smażenia

    Gulasz:

    500 g mięsa gulaszowego
    1 cebula
    1 marchewka
    1 duża papryka czerwona
    opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    papryka słodka i ostra do smaku
    przyprawa do gulaszu
    1 listek laurowy
    2 ziela angielskie
    1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:

    śmietana kwaśna
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.37 (178 ocen)

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek. 1. Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki.
    Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek).
    Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia.
    Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i pieprz,mąkę,
  • Placek. 2. dokładnie wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.
    Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.

Porady

Do gulaszu można dodać co kto lubi,można mieszać papryki-kolory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Placek po węgiersku

4.5 (167 ocen)

Placek po węgiersku

To może cię zainteresować