Placek cygański

4.48 (159 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Tani i sycący pomysł na obiad

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Gulasz:
    - 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
    - pół czerwonej papryki
    - 1 cebula
    - ok. 6 pieczarek
    - 1 marchewka
    - łyżka koncentratu pomidorowego
    - olej (do marynaty)
    - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek)

    Placki:
    - ok. 20 ziemniaków
    - 2-3 marchewki
    - 1 cebula
    - 2 jajka
    - 5-6 łyżek mąki pszennej
    - przyprawy - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Placek cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju, sól, papryki w proszku i tymianek). Pieczarki pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować.

    Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju, na małym ogniu. Ja swoje smażyłam na patelni o średnicy 24cm.

    Na połowę placka nałożyć gulasz, złożyć go na pół i podać.

    Placki można odgrzać owinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 100-150st ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować