Drożdżowy placek z cebulą i cukinią

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i sycący placek z warzywami. Do tego lekka sałata i goście zadowoleni, polecam!

Składniki:


  • Ciasto:
    120 g mleka
    15 g drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    1 jajko
    3 łyżki oleju rzepakowego
    320 g mąki pszennej typ 750
    0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
    300 g cukinii
    500 g cebuli
    1 mała czerwona papryka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 jajko
    175 g śmietany 18%
    Sól i pieprz czarny
    2 szczypty cukru
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    5 plastrów sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Drożdżowy placek z cebulą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać.
    Do misy robota wbić jajko i wlać olej. Dodać rozczyn, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 4 godziny (lub 1-1,5 godziny w temperaturze pokojowej).

    W międzyczasie przygotować farsz.
    Cukinię zetrzeć, lekko posolić i odstawić na 10 minut.

    Cebule poszatkować w piórka. Zeszklić na oleju. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Oprószyć cukrem, dusić na małym ogniu.

    Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do warzyw i chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i obficie pieprzem, dodać paprykę wędzoną.

    Jajko rozmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że warzywa są doprawione).

    Ciasto wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej. Rozwałkować, wyłożyć do formy (śr 27cm).

    Wyłożyć farsz warzywny, polać śmietaną, lekko przemieszać i wyrównać.
    Na koniec ułożyć na wierzchu plastry sera.
    Zapiekać około 35-40 minut w 180 stopniach.
    Przed podaniem posypać szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować