Kilka naturalnych składników i 10 minut wystarczą aby przygotować zdrowe, naturalne praliny z migdałów. Nie są zbyt słodkie, delikatnie złamane limonką i wanilią... idealne na małe co nieco, także dla dzieci.
10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na około 15 sztuk)
1 szklanka mąki migdałowej lub 200g płatków migdałowych lub blanszowanych migdałów (bez skórki)
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1/4 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
łyżeczka (lub mniej) soku z limonki
do obtoczenia:
wiórki kokosowe, mak, płatki migdałowe lub kakao
Fit praliny migdałowo-waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę. Połączyć z miodem i olejem z orzechów oraz pasta waniliową. Dokładnie wyrobić masę. Dla złamania słodyczy dodać do smaku soku z limonki. Nakładając masę na łyżeczkę, uformować małe kuleczki, dobrze docisnąć. Obtoczyć lub obsypać wiórkami kokosowymi, makiem, płatkami migdałowymi lub kakao.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze