Naleśniki migdałowo - waniliowe

0 (0 ocen)

Delikatne aromatyczne naleśniki migdałowo waniliowe połączyłam z serkiem mascarpone oraz chrupiącą posypką migdałowo karmelową.

Składniki:

  • CIASTO:
    100 - 150 g mąki (niecała szklanka)
    szczypta soli
    łyżeczka cukru pudru
    2-3 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych
    ziarna z laski wanilii
    3 jajka
    200 ml mleka
    50 ml wody gazowanej
    łyżka masła

    4 łyżki płatków migdałowych
    szczypta soli
    łyżka miodu


    serek mascarpone do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki migdałowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem, dodajemy, jajka, migdały, wanilię oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
  • 2. Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
  • 3. Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
  • 4. Po usmażeniu naleśniki smarujemy serkiem.
  • 5. Migdały prażymy na suchej patelni. Lekko posypujemy solą. Dodajemy miód. Posypujemy naleśniki. Gotowe.

Porady

Jeśli ciasto po odleżeniu jest zbyt gęste, rozrzedzamy je mlekiem lub wodą gazowaną. Ciasto przed wylaniem na patelnię zawsze mieszamy, gdyż gęste składniki opadają na dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować