Domowe cukierki Michałki (FIT)

4.48 (183 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe domowej roboty cukierki Michałki. Bardzo orzechowe i do złudzenia przypominające te sklepowe. Bez glutenu, mleka czy jajek. Tylko kilka składników i cukierki gotowe. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu - robi się je szybko i łatwo. Idealne jako przekąska do herbatki jak i ładnie opakowane doskonale sprawdzą się jako prezent

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 łyżki masła orzechowego
    - 2 łyżki mąki kokosowej
    - 2 łyżeczki posiekanych orzechów ( ja użyłam nerkowców)
    - 1 łyżka oleju kokosowego
    - 3 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki

Domowe cukierki michałki (fit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie masy 1. Do miski wrzucamy masło orzechowe oraz mąkę. Roztapiamy olej kokosowy i wlewamy do miseczki z masłem i mąką. Całość blendujemy. Dosypujemy kakao oraz posiekane orzechy i ponownie blendujemy na dość jednolitą masę.
  • Masa Michałkowa 2. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki na wysokość około 1,5 - 2 cm wysokości. Jako że nie miałam tak małej formy użyłam keksówki i zapełniłam ją tylko do 1/3 długości (masa jest dość kleista zatem spokojnie można z niej uformować żądaną wysokość).
  • Krojenie na kaształt cukierków 3. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na kawałki wielkości cukierków. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i obtaczamy w niej nasze cukierki ( dobrze, jeśli polewa odrobinę przestygnie aby nasze cukierki nie rozkleiły się).

Porady

Przechowujemy je w lodówce. Są na prawdę bardzo orzechowe i sycące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować