Placek amerykański (salceson)

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto mocno puszyste, lekkie, z dodatkiem jabłek – doskonałe do filiżanki popołudniowej kawy. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się również szklankę posiekanych orzechów włoskich ( u mnie tym razem wersja bez). Jeśli więc macie w domu orzechy dodajecie je razem z jabłkami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    4-5 jabłek
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Placek amerykański (salceson) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek amerykański (salceson) 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem dolewamy powoli olej. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta.

    Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy do ciasta (jest dość gęste) i delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki.

    Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

    Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować