Zawijana drożdżówka cynamonowa

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Za oknem szaro, buro i ponuro. Chwilami chciałoby się wskoczyć pod ciepły kocyk i pozostać tam przez cały dzień. Ja osobiście wolę jednak wkroczyć do kuchni i przygotować dla moich bliskich coś pysznego. Dziś powstała drożdżówka. Jednak nie taka zwykła bo z dodatkiem mojej ulubionej przyprawy – cynamonu. Choć nie do końca wiedziałam czy ten „cynamonowy eksperyment” się uda to efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Drożdżówka wyszła pyszna i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie.

20190512_173408
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
12 łyżek cukru
50g świeżych drożdży
175g masła
3/4 szklanki mleka
100 g gęstej śmietany 18%
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
1 łyżka masła
4-5 łyżek cukru
4-5 łyżek cynamonu
1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Zawijana drożdżówka cynamonowa

  • Zawijana drożdżówka cynamonowa1. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami cukru (nie musimy odstawiać do wyrośnięcia).
    Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na puch. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, drożdże, mleko oraz masło. Zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto – do momentu aż będzie ładnie odchodzić od rąk ( w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką). Gotowe ciasto formujemy w kulę, miskę oprószamy mąką. Wkładamy ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. W tym czasie ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • Zawijana drożdżówka cynamonowa2. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości ok 35x50cm.

    Masło roztapiamy, studzimy. Wystudzonym smarujemy płat ciasta. Posypujemy obficie cukrem oraz cynamonem.

    Całość zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego brzegu ciasta.

    Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Zwinięte ciasto kroimy na ok 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich układamy obok siebie na blaszce. Ponownie dostawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  • Zawijana drożdżówka cynamonowa3. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch ciasta.

    Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier i masło oraz cynamon przekładamy do miski. W palcach rozcieramy składniki do momentu powstania kruszonki. Gotową posypujemy bułeczki.

    Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonciasto drożdżowedrożdżedrożdżówkaciasto z cynamonemzawijana drożdżówkadrożdżówka cynamonowa

Komentarze

Podobne przepisy

Z Borówkami

Dodane przez: Mateuszsoltysinski

A'la Drożdżówka

Lekkie Ciasto przypominające drożdżówkę.

migdałki cynamonowe

Dodane przez: mariosylwia

Migdałki cynamonowe - Miodowo-cynamonowe...

Miodowo - cynamonowe ciasto, przełożone...

makowiec zawijany w kruche ciasto

Dodane przez: anet

Makowiec zawijany w kruche ciasto

Pyszny a przygotowanie jego nie...

cyn

Dodane przez: dusiowa

CYNAMONOWE BUŁECZKI CINNAMON ROLLS

cynamonowe bułeczki Dusiowe -

Cynamonowy odrywaniec

Dodane przez: Marcia93

Cynamonowy odrywaniec

Niesamowicie pachnący placek drożdżowy...

Cynamonowe śliszki

Dodane przez: 2milutka

Cynamonowe śliszki

Zapach świeżo pieczonego ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE