REKLAMA

Zawijana drożdżówka cynamonowa

wyświetlono: 210 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Za oknem szaro, buro i ponuro. Chwilami chciałoby się wskoczyć pod ciepły kocyk i pozostać tam przez cały dzień. Ja osobiście wolę jednak wkroczyć do kuchni i przygotować dla moich bliskich coś pysznego. Dziś powstała drożdżówka. Jednak nie taka zwykła bo z dodatkiem mojej ulubionej przyprawy – cynamonu. Choć nie do końca wiedziałam czy ten „cynamonowy eksperyment” się uda to efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Drożdżówka wyszła pyszna i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie.

opublikowany: 29.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    szczypta soli
    12 łyżek cukru
    50g świeżych drożdży
    175g masła
    3/4 szklanki mleka
    100 g gęstej śmietany 18%
    Kruszonka:
    50 g masła
    50 g cukru
    100 g mąki pszennej
    2 łyżki mielonego cynamonu
    Dodatkowo:
    1 łyżka masła
    4-5 łyżek cukru
    4-5 łyżek cynamonu
    1 jajko do posmarowania ciasta
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Zawijana drożdżówka cynamonowa 1. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami cukru (nie musimy odstawiać do wyrośnięcia).
    Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na puch. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, drożdże, mleko oraz masło. Zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto – do momentu aż będzie ładnie odchodzić od rąk ( w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką). Gotowe ciasto formujemy w kulę, miskę oprószamy mąką. Wkładamy ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. W tym czasie ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • Zawijana drożdżówka cynamonowa 2. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości ok 35x50cm.

    Masło roztapiamy, studzimy. Wystudzonym smarujemy płat ciasta. Posypujemy obficie cukrem oraz cynamonem.

    Całość zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego brzegu ciasta.

    Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Zwinięte ciasto kroimy na ok 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich układamy obok siebie na blaszce. Ponownie dostawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  • Zawijana drożdżówka cynamonowa 3. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch ciasta.

    Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier i masło oraz cynamon przekładamy do miski. W palcach rozcieramy składniki do momentu powstania kruszonki. Gotową posypujemy bułeczki.

    Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna1974 IMG_9922

cynamonowa drożdżówka

zapach cynamonu długo utrzymuje się w mieszkaniu, za to ciasto znika szybko z talerza

kategoria: Desery opublikowany: 03.09.2015 | wyświetlono: 197 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasiac 72164728_2453205768264736_6150364146777980928_n

Zawijana drożdżówka z czekoladą i kakao

Coś dla wielbicieli czekolady i ciast drożdżowych

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 18.02.2014 | wyświetlono: 1357 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE