Ciastka ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy coś pod ręką. Na ratunek przychodzą wtedy ciasteczka ślimaczki. Proste w wykonaniu, mocno kruche i pyszne. Moja rodzina je uwielbia

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    Dodatkowo:
    białko do smarowania ciasta

Ciastka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka ślimaczki 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto.

    Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
  • Ciastka ślimaczki 2. Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem.

    Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
  • Ciastka ślimaczki 3. Schłodzone ciasto kroimy na plasterki ok ½ cm szerokości. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Studzimy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy