Torcik faworkowy z kremem z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Torcik idealny na tłusty czwartek

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:

    - 2 szklanka mąki tortowej

    - 0,5 szklanki cukru pudru

    - 20 dag margaryny

    - 3 żółtka

    krem z kaszy manny:

    - 2 szklanki mleka

    - 6 łyżek kaszy manny

    - 1 szklanka cukru pudru

    - 25 dag margaryny

    Faworki:

    - 1/4 szklanki mąki tortowej

    - 1 żółtko

    - 1/4 łyżki cukru waniliowego

    -1/4 łyżki octu

    - 0,5 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %

    Dodatkowo:

    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik faworkowy z kremem z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o średnicy około 16 cm i przekładamy do tortownicy takiej samej średnicy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z tortownicy. Pieczemy tak jeszcze 3 krążki. Studzimy krążki.
  • 2. Krem: Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo po łyżce kaszę mannę, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę i ucieramy.
  • 3. Przekładanie: Kruche krążki przekładamy kremem.
  • 4. Faworki: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec. Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 5. Dekorujemy tort faworkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować