Rogaliki na piwie

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rogaliki na jeden kęs. Sprawdzony przepis z zeszytu mamy.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej + do podsypania
    400 g margaryny
    1 szkl. jasnego piwa
    1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżka cukru kryształu

    dodatkowo:
    marmolada wieloowocowa
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Rogaliki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wysiekać z mąką i cukrami. Dodać piwo i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Wyciąć trójkąty. Na każdy z nich nałożyć marmoladę i formować rogaliki. Piec na złoty kolor w temp. 170 stopni ok. 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto jest dość klejące ale nie należy zbyt dużo podsypywać mąką. Mąki tylko tyle żeby rozwałkować ciasto. Dobrze sprawdzi się do tych rogalików stolica silikonowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować