Dutch baby z owocami lata

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Letni pieczony naleśnik z owocami lata. Czyli to co mamy pod ręką i co lubimy. U mnie to morele, porzeczki, wiśnie. Dodałam orzechy brazylijskie bo uwielbiam.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki:

    3 jajka L
    1/2 szklanki mąki pszennej
    125 ml mleka
    szczypta soli
    1 łyżka masła

    pozostałe:

    2 łyżki dżemu truskawkowego
    2 morele
    1 garść porzeczek czerwonych i białych
    3 łyżki wiśni wydrylowanych
    5 malin
    1 łyżka poziomek
    2 łyżki jogurtu greckiego
    5 orzechów brazylijskich
    mięta świeża
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Dutch baby z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 stopni.

    Jajka o temperaturze pokojowej mieszam mikserem chwilę do momentu jak pojawią się pęcherzyki. Dodaję mąkę, sól, mleko i mieszam mikserem. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam patelnię do piekarnika. Moja patelnia ma taką możliwość. Jeżeli wasze rączki nie są do tego przystosowane owińcie folią aluminiową szczelnie. Omlet piekę 20-25 minut do zarumienienia. W trakcie pieczenia urośnie, zrobią się góry. Nie otwierajcie piekarnika w trakcie pieczenia. Po wyjęciu czekam chwilę aż lekko przestygnie. Smaruję dżemem, jogurtem. Układam wszystkie owoce i miętę, pokrojone orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować