Dutch baby ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste i tanie danie z piekarnika. Dutch baby - coś pomiędzy naleśnikiem a omletem, zapieczony ze śliwkami i korzennymi przyprawami.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajka - 4 sztuki
    Mleko - 1/2 szklanki
    Mąka - 90 g (u mnie orkiszowa, ale może być dowolna)
    Cukier - 1 łyżka (jeśli lubicie słodko - zwiększcie ilość cukru)
    Masło - 1 łyżeczka
    Śliwki - 8 sztuk
    Kardamon - 1/2 łyżeczki
    Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Omlet

Dutch baby ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dutch baby ze śliwkami 1. Do tego dania potrzebna będzie nam patelnia, którą można używać w piekarniku. Moja ma średnicę 28cm.


    Jajka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę, mleko, kardamon i gałkę. Mieszamy.
    Śliwki kroimy na ćwiartki.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy patelnię na 1 minutę, aby się nagrzała. Wyciągamy i smarujemy masłem. Na patelnię wylewamy ciasto i układamy na nim śliwki.
    Naleśnika zapiekamy przez 20 minut. Boki ciasta mocno wyrosną, ale po wyciągnięciu z piekarnika opadną.
    Przed podaniem naleśnik posypujemy obficie cukrem pudrem.

Porady

Dutch baby sprawdzi się też z innymi, dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować