Dutch baby z łososiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony omlet wytrawny z łososiem i warzywami. Jest to porcja dla 3-4 osób. Bardzo dobry na ciepło, ale też na zimno. Robi się go bardzo szybko. Patelnia dobroci w wersji śniadaniowej.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • omlet:

    6 jajek
    250 ml mleka
    1 szklanka mąki
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżka masła klarowanego
    1/2 łyżeczka ziół / bazylia, oregano/

    pozostałe:

    100 g łososia wędzonego
    2 jajka
    1 awokado
    4 pomidorki koktajlowe
    1 garść groszku zielonego strąki
    4 liście sałaty
    szczypior, natka pietruszki
    masło klarowane
    sok z cytryny
    sól, pieprz czerwony
    1/2 papryczki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Dutch baby z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Omlet:

    Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
    Do miski wbijam jajka, dodaję sól, zioła i mieszam mikserem ale tylko chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję mąkę, mleko i mieszam mikserem. Na patelni 26 cm średnicy rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę.

    Jajka sztuk dwie smażę na osobnej patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem. Układam na omlecie, dodaję pokrojone awokado skropione sokiem z cytryny. Dodaję łososia, groszek ziarna, pokrojone pomidorki, sałatę, pokrojoną natkę, chili i szczypior.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Groszek Jajka Łosoś Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować