Pieczony omlet wytrawny z łososiem i warzywami. Jest to porcja dla 3-4 osób. Bardzo dobry na ciepło, ale też na zimno. Robi się go bardzo szybko. Patelnia dobroci w wersji śniadaniowej.
Dutch baby z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Omlet:
Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
Do miski wbijam jajka, dodaję sól, zioła i mieszam mikserem ale tylko chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję mąkę, mleko i mieszam mikserem. Na patelni 26 cm średnicy rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę.
Jajka sztuk dwie smażę na osobnej patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem. Układam na omlecie, dodaję pokrojone awokado skropione sokiem z cytryny. Dodaję łososia, groszek ziarna, pokrojone pomidorki, sałatę, pokrojoną natkę, chili i szczypior.
Komentarze