Dutch baby to pyszny pieczony naleśnik który możemy jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja polecam wersję wytrawną z jajkiem i pieczarkami na nieśpieszne weekendowe śniadanie :)
Dutch baby z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni dodajemy masło i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na3-4 minuty.
W międzyczasie włączymy ze sobą mąkę, jajka i mleko tworząc gładkie ciasto (naleśnikowe). Ciasto lekko solimy i pieprzymy.
Kiedy naczynia się zagrzeje a masło rozpuści i wyjmujemy je z piekarnika i wlewamy do formy przygotowane ciasto. Wstawiamy je ponownie do piekarnika na 15-18 minut.
Na patelnie kładziemy 1 łyżkę masła, dodajemy gałązkę rozmaryny i przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki, lekko oprószamy je solą i pieprzem i smażmy je około 5 minut aż nabiorą pięknego złotego koloru. Przesmażone pieczarki przekładamy na talerzy, na patelnie dodajmy resztę masła, wbijamy jajka, wlewamy 1 łyżkę wody, przykrywamy patelnie i smażmy jajka 2-3 minut aż białko się zetnie, ale żółtko nadal pozostanie płynne.
Upieczonego naleśnika wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na niego przesmażone pieczarki i usmażone jajka, oprószamy wszystko solą i pieprzem serwujemy, smacznego (porcja dla 2 osób )
Komentarze