Dutch baby z pieczarkami i jajkiem

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dutch baby to pyszny pieczony naleśnik który możemy jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja polecam wersję wytrawną z jajkiem i pieczarkami na nieśpieszne weekendowe śniadanie :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    Sól, pieprz
    2 łyżki masła
    Dodatki:
    6-8 szt. małych pieczarek (u mnie brunatnych)
    2 jajka
    2 łyżki masła
    ½ gałązki rozmarynu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Jajko Jajko sadzone

Dutch baby z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni dodajemy masło i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na3-4 minuty.
    W międzyczasie włączymy ze sobą mąkę, jajka i mleko tworząc gładkie ciasto (naleśnikowe). Ciasto lekko solimy i pieprzymy.
    Kiedy naczynia się zagrzeje a masło rozpuści i wyjmujemy je z piekarnika i wlewamy do formy przygotowane ciasto. Wstawiamy je ponownie do piekarnika na 15-18 minut.
    Na patelnie kładziemy 1 łyżkę masła, dodajemy gałązkę rozmaryny i przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki, lekko oprószamy je solą i pieprzem i smażmy je około 5 minut aż nabiorą pięknego złotego koloru. Przesmażone pieczarki przekładamy na talerzy, na patelnie dodajmy resztę masła, wbijamy jajka, wlewamy 1 łyżkę wody, przykrywamy patelnie i smażmy jajka 2-3 minut aż białko się zetnie, ale żółtko nadal pozostanie płynne.
    Upieczonego naleśnika wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na niego przesmażone pieczarki i usmażone jajka, oprószamy wszystko solą i pieprzem serwujemy, smacznego (porcja dla 2 osób )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować