Drożdżówka z borówkami i kruszonką

4.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką, pysznie smakuje z kubkiem kawy lub kakao, na śniadanie lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g mąki
    60g drożdży
    1/2 szkl. mleka
    150g cukru
    5 jaj
    1/2 łyżeczki soli
    200 g masła
    cukier waniliowy
    około 3 szklanki jagód

    Kruszonka:
    1 szkl. mąki
    10 dkg masła
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Drożdżówka

Drożdżówka z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Z podanych składników zrobić kruszonkę.


    W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać cukier kryształ i waniliowy , wbić jaja , wsypać sól , wszystko zmiksować . Miksując porcjami dosypywać mąkę , cały czas miksując lub wyrabiając dolewać rozpuszczone i wystudzone masło . Wyrobić elastyczne ciasto , odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę przerobić, wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy ,odstawić do wyrośnięcia, na wyrośnięte ciasto równo rozłożyć owoce , dobrze wcisnąć w ciasto, posypać kruszonką.
    Piec około 35 minut w 175*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować