Drożdżówka ze śliwkami

5 (3 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Znika bardzo szybko ze stołu.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Ok 800g mąki pszennej
    4 żółtka
    1 1/2 szkl mleka
    3/4 szkl oleju
    3/4 cukru
    1/2 kost drożdży
    Śliwki
    Kruszonka :
    1/3 kost. Masła
    1/3 szkl cukru
    1 jajko
    Ok 2-3 szkl mąki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Drożdżówka

Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka ze śliwkami 1. Drożdże kruszymy dodajemy 2 łyżki cukru i letnie mleko. Odstawimy do wyrośnięcia.
    Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą białą masę, następnie dodajemy zaczyn z drożdży oraz olej. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 części, przekładamy do keksówek. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • Drożdżówka ze śliwkami 2. Śliwki dzielimy na połówki pozbawiając je pestek.
    Jajko, cukier i masło łączymy ze sobą, na koniec dodajemy mąkę tak aby powstała kruszonka.
    Na wyrośnięte ciasto układamy śliwki i posypujemy kruszonką.
  • Drożdżówka ze śliwkami 3. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C góra- dół na ok 35 minut.

Porady

śliwki można zastąpić wiśniami, truskawkami czy innym ulubionym owocem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Śliwki Mleko Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować