Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy dodajemy 2 łyżki cukru i letnie mleko. Odstawimy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą białą masę, następnie dodajemy zaczyn z drożdży oraz olej. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 części, przekładamy do keksówek. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
2.Śliwki dzielimy na połówki pozbawiając je pestek.
Jajko, cukier i masło łączymy ze sobą, na koniec dodajemy mąkę tak aby powstała kruszonka.
Na wyrośnięte ciasto układamy śliwki i posypujemy kruszonką.
3.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C góra- dół na ok 35 minut.
Porady
śliwki można zastąpić wiśniami, truskawkami czy innym ulubionym owocem.
Komentarze