Drożdżówka nocna

4.78 (189 ocen)

Szybkie ciasto drożdżowe, które praktycznie samo się robi :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag drożdży
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 kg mąki
    1 łyżeczka soli

    Kruszonka:
    10 dag masła lub margaryny
    10 dag mąki
    10 dag cukru

    dowolne owoce (użyłam mrożone porzeczki czerwone)
Wystaw ocenę:

4.78 (189 ocen)

Drożdżówka nocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Bierzemy miskę i wlewamy kolejno: cukier, pokruszone drożdże, roztrzepane widelcem jajka, olej, mleko - nie mieszamy. Miskę należy przykryć i odstawić na całą noc. Rano dosypujemy mąkę z solą, całość mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (25/35 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, układamy dowolne owoce i zostawiamy do podrośnięcia.
  • 2. Kruszonka:
    Wszystkie składniki zagniatamy palcami, ma być grudkowata. Gotową kruszymy na cieście.
  • 3. Wyrośnięte ciasto pieczemy ok. 45 min. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować