bardzo smaczne i aromatyczne drożdzowe placuszki z paleni z grzybami lesnymi i lekko ostra dynią w chili-smaczne i pozywnie:)polecam
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 g świeżych drożdży
100 ml mleka
sól do smaku
1\2 łyżeczki cukru
oliwa do smażenia
oraz
1 mała cebula
300 dag grzybów leśnych- u mnie prawdziwki, borowiki
200 g dyni pokrojonej w drobna kostkę
rozmaryn
chili do smaku(do oprószenia dyni)
sól
pieprz
natka lub szczypiorek do dekoracji
Drożdżowe placuszki z patelni z dynią i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zaczyn drozdzowy:
Do miseczki wlewamy 50 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier. Dodajemy 2 łyzki mąki, mieszamy i zostawiamy na 30 -40minut przykrytą ściereczką.
Potem przekładamy do wiekszej miski , dodajemy pozostałe składniki , i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kwadrans
Rozwałkowujemy i wykrawamy okragle placuszki.
2. Dynie kroimy w drobna kostkę , oprószamy sola i chili i szklimy rozgrzanej patelni.
Cebule siekamy i i szklimy na oliwie.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostke i szklimy na oliwie , przyprawiamy do smaku sola pieprzem i rozmarynem.
Cebule łaczymy z grzybami , mieszamy.
Na kazdym drożdżowym placku na srodku wykładamy troche grzybów i dyni , delikatnie je wtapiając w ciasto drożdzowe.
Rozgrzewamy patelnie z oliwa , kazdy placek smażymy na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku,.Smacznego:) :)
Komentarze