PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

4.5 (171 ocen)

  • 45 min

Pierwsze dynie się już pokazały w sklepach i na straganach.Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć drożdżowe placuszki z dynią.Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację.

  • 45 min

Składniki:


  • 500 g kawałka dyni
    2 jaja
    400 ml kefiru
    2-3 szklanki mąki
    50 g świeżych drożdży
    pół szklanki wody
    szczypta cukru
    pół łyżeczki soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Przystawki

Placuszki drożdżowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia 1. Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam na podłużne kawałki.
  • starta dynia 2. Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
  • drożdże rozczyn 3. Do szklanki wlałam ciepłą wodę, dodałam szczyptę cukru i rozkruszone drożdże.Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • jajka mąka 4. W misce roztrzepałam jajka.Wsypałam mąkę.
  • kefir 5. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir.
    Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie.
    Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło.
  • dynia ciasto 6. Dodałam startą dynię.
  • ciasto placki 7. Wymieszałam.
  • placki smażenie 8. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju.
    Nakładałam je łyżką.
  • placki z dynią smażone 9. Smażyłam na złoty kolor.
  • placki drożdżowe z dynią 10. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować