Pierwsze dynie się już pokazały w sklepach i na straganach.Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć drożdżowe placuszki z dynią.Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację.
45 min
Składniki:
500 g kawałka dyni
2 jaja
400 ml kefiru
2-3 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży
pół szklanki wody
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Placuszki drożdżowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam na podłużne kawałki.
2. Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
3. Do szklanki wlałam ciepłą wodę, dodałam szczyptę cukru i rozkruszone drożdże.Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.W misce roztrzepałam jajka.Wsypałam mąkę.
5. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir.
Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie.
Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło.
6.Dodałam startą dynię.
7.Wymieszałam.
8. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju.
Nakładałam je łyżką.
Komentarze