Jesienna sałatka z kuskus, dynią i grzybami leśnymi

  • wyświetlono: 508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita, pełnowartościowa, jesienna sałatka o niebanalnym smaku i ciekawej prezencji.

Just a SALAD
  • 2 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
2 garści rukoli
1/3 szklanki suchego kuskus (sól)
3 garści grzybów leśnych (1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich)
80 g sera cheddar
ok. 200 g dyni (po obraniu) | (1 łyżka oleju rzepakowego, sól, szczypta chili, 1/2 łyżeczki syropu klonowego)
3 łyżki kaparów w oleju
10-12 młodych orzechów laskowych (w łupinach)

SKŁADNIKI NA DRESSING:
4 łyżki oleju z kaparów OLE!
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta chili
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienna sałatka z kuskus, dynią i grzybami leśnymi

  • 1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  • 2. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  • 3. Dynię kroimy na mniejsze kawałki (ok. 1,5-2 cm), mieszamy je z olejem, odrobiną soli, chili oraz syropem klonowym, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół).
  • 4. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 5-6 min. W połowie smażenia dodajemy zioła prowansalskie, a kiedy grzybki ładnie się zarumienią doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  • 5. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 6. Młode orzechy laskowe łupiemy, a następnie drobno siekamy.
  • 7. Rukolę wykładamy na półmisek naprzemiennie z kuskusem, grzybami, dynią, cheddarem oraz kaparami. Całość polewamy dressingiem i posypujemy orzechami laskowymi.

Porady

Młode orzechy laskowe mona zastąpić gotowymi, już łuskanymi – wówczas warto je podpiec w piekarniku i pozbawić całkowicie ciemnej skórki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszaorzechygrzybyDyniakolacjaobiadkuskusjesieńwegetariańskalunch

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z kuskusem i kabanosami

Dodane przez: Dalia84

Sałatka z kuskusem i kabanosami

Pyszna, sycąca sałatka. Każdy prosi...

Marokańska sałatka z kaszy kuskus i ciecierzycy

Dodane przez: RedakcjaPP

Marokańska sałatka z kaszy kuskus i ciecierzycy

Kuskus pochodzi z Afryki i to on...

Sałatka z kuskusem i fetą

Dodane przez: Kloruś

Sałatka z kuskusem i fetą

Ekspresowa sałatka gotowa w 10...

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Dodane przez: 2milutka

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Ciekawa sycąca sałatka z rybą fajne...

Sałatka z kuskusem i krewetkami

Dodane przez: Ania_L

Sałatka z kuskusem i krewetkami

Krewetki to chyba moje ulubione...

Sałatka z dynią i słonecznikiem

Dodane przez: Skotka

Sałatka z dynią i słonecznikiem

Bardzo dobra lekka, letnia sałatka....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE