polecam smaczne drożdżowe placuszki z patelni z farszem grzybowym i z serem. pozywnie smacznie i aromatycznie.
50 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
250 g mąki pszennej
2-3 g świeżych drożdży
100 ml mleka
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
oliwa do smażenia
oraz
1 mała cebula
400 dag grzybów leśnych
3 łyzki sera żółtego startego
rozmaryn
pieprz
natka pietruszki
Drożdżowe placki z patelni z grzybami leśnymi i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowujemy zaczyn:.
Do miseczki wlewamy 50 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i zostawiamy na 30 minut przykrytą ściereczką.Potem przekładamy do wiekszej miski , dodajemy pozostałe składniki , i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
Rozwałkowujemy i wykrawamy okragle placuszki.
2. Cebule siekamy i i szklimy na oliwie.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobna kostke i szklimy na oliwie , przyprawiamy do smaku sola pieprzem i rozmarynem.
Cebule łaczymy z grzybami dodajemy starty ser, mieszamy.
Na kazdym drożdżowym placku na srodku wykładamy nadzenie , delikatnie je wtapiając w ciasto drożdzowe.
Rozgrzewamy patelnie z oliwa , kazdy placek smażymy na rumiano .
Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku,dekorujemy świeżą natką,.Smacznego:) :)
Komentarze