Tak przygotowana wędlinka na pewno każdemu posmakuje ;)
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na roladę:
duża pierś z kurczaka
10 małych plasterków wędzonej
musztarda
2-3 ząbki czosnku
papryka wędzona,
sól, pieprz, suszony majeranek
nić do wędlin
oliwa (może być smakowa) lub olej
Drobiowa rolada z szynką na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś rozkrajamy na duży plaster, rozbijamy tłuczkiem, a następnie solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą.
Na musztardę wykładamy przeciśnięte 1-2 ząbki czosnku, posypujemy papryką oraz majerankiem i wykładamy szynkę, plasterek obok plasterka.
Następnie zawijamy pierś w roladę i związujemy ściśle nicią.
Roladę smarujemy oliwą/olejem i możemy obtoczyć ją również w przyprawach.
Pieczemy w 180 stop przez około 60 minut. Podlewamy ją odrobiną wody aby wędlina nie była sucha. Przez pierwsze 45 minut pieczemy pod przykryciem, a następnie odkrywamy jeśli chcemy przypiec mięsko z góry.
Po upieczeniu odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Porady
Mięsko kroimy dopiero po ostygnięciu, nie będzie wtedy tak się rozpadać i zachowa więcej soków w sobie.
Komentarze