Bardzo lubimy taką roladkę i chociaż zawiera "trochę" kalorii, to i tak nic nie przebije jej smaku :)
Składniki:
ok. 1,20 kg w miarę chudego świeżego boczku
przyprawy:
sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, papryka słodka i trochę ostrej, majeranek, kolendra
3 mniejsze zmiażdżone ząbki czosnku
Rolada z boczku na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek opłukać, osuszyć, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Zwinąć ściśle w roladę obwiązując grubszą nicią (np. kordonek) lub sznurkiem wędliniarskim.
Wierzch obficie posypać pozostałymi przyprawami, wymasować i odłożyć na 2 godzinki do lodówki.
Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach ok. 1 godz. 20 minut podlewając od czasu do czasu wodą a później sosem spod pieczeni.
Komentarze