Mamy wiosnę, więc przygotowałam pyszną roladę drobiową z dużą ilością warzyw i sera żółtego.
Roladę możemy spożywać na gorąco lub do pieczywa na zimno.
1 godz. 15 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
ilety z kurczaka - 600 g
brokuł mały - 1 szt
kalafior - 9 małych różyczek
marchewka - 1 szt mała
rzodkiewki - 3 większe
ser żółty - 150 g
sól i pieprz
papryka czerwona - 0,5 szt
natka pietruszki - 0,5 pęczka
tłuszcz
Rolada drobiowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki brokuła i kalafiora podgotować w lekko osolonej wodzie, al.- dente
Rzodkiewkę i marchewkę umyć, zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w słupki.
Ser zetrzeć na tarce, natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić.
2.Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dobrze rozbić tłuczkiem, uważając, aby nie zrobić dziur, na desce rozłożyć folię spożywczą rozbite filety rozłożyć na folii, tak by jeden zachodził na drugi i powstał jeden duży kawałek mięsa.
Dobrze oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
3.Układać na filecie warstwami warzywa.
Ser podzielić na trzy części, jedną wymieszać z rozdrobnionym widelcem brokułem, drugą część, posypać brzeg mięsa, następnie reszta warstw, ułożonych obok siebie.
Warstwy:
1 ser żółty
2 brokuł wymieszany z serem
3 marchewka
4 natka pietruszki, na pietruszce ułożone różyczki kalafiora
5 słupki papryki
6 rzodkiewki
7 ser żółty.
4.Za pomocą folii spożywczej, zwinąć mięso w roladę i odstawić na godzinę do lodówki.
5.Następnie zdjąć folię, roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok. 45 minut
Upieczoną roladę odstawić, w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby później ładnie się nam kroiła.
Komentarze