Rolada drobiowa z warzywami

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mamy wiosnę, więc przygotowałam pyszną roladę drobiową z dużą ilością warzyw i sera żółtego.
Roladę możemy spożywać na gorąco lub do pieczywa na zimno.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ilety z kurczaka - 600 g
    brokuł mały - 1 szt
    kalafior - 9 małych różyczek
    marchewka - 1 szt mała
    rzodkiewki - 3 większe
    ser żółty - 150 g
    sól i pieprz
    papryka czerwona - 0,5 szt
    natka pietruszki - 0,5 pęczka
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada drobiowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada drobiowa z warzywami 1. Różyczki brokuła i kalafiora podgotować w lekko osolonej wodzie, al.- dente
    Rzodkiewkę i marchewkę umyć, zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w słupki.
    Ser zetrzeć na tarce, natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić.
  • Rolada drobiowa z warzywami 2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dobrze rozbić tłuczkiem, uważając, aby nie zrobić dziur, na desce rozłożyć folię spożywczą rozbite filety rozłożyć na folii, tak by jeden zachodził na drugi i powstał jeden duży kawałek mięsa.
    Dobrze oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
  • Rolada drobiowa z warzywami 3. Układać na filecie warstwami warzywa.
    Ser podzielić na trzy części, jedną wymieszać z rozdrobnionym widelcem brokułem, drugą część, posypać brzeg mięsa, następnie reszta warstw, ułożonych obok siebie.
    Warstwy:
    1 ser żółty
    2 brokuł wymieszany z serem
    3 marchewka
    4 natka pietruszki, na pietruszce ułożone różyczki kalafiora
    5 słupki papryki
    6 rzodkiewki
    7 ser żółty.
  • Rolada drobiowa z warzywami 4. Za pomocą folii spożywczej, zwinąć mięso w roladę i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Rolada drobiowa z warzywami 5. Następnie zdjąć folię, roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
    Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok. 45 minut
    Upieczoną roladę odstawić, w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby później ładnie się nam kroiła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować