Mozaika Drobiowa z Piekarnika na Kanapki

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybka i smaczna,soczysta kiełbasa domowa z piersi kurczaka lub jak kto woli pieczeń ;-) Ostatnio znudziły nam się kiełbasy sklepowe,więc dużo nie myśląc zrobiłam coś własnej produkcji,przepis jest banalnie prosty ;-)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • pierś z kurczaka 800 g
    czosnek 3 ząbki
    papryka słodka 1 łyżka
    sól i pieprz do smaku
    ulubiona przyprawa do drobiu
    2-3 łyżki wody
    żelatyna 30 g
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Mozaika drobiowa z piekarnika na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mozaika. 1. Filet z kurczaka opłukać,osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę 1,5x1,5 cm,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę,do mięsa wlać wodę,na osobnym talerzyku wymieszać wszystkie suche przyprawy razem i wsypać do mięsa,całość wymieszać dobrze ręką.
  • Mozaika. 2. Następnie użyć rękawa do pieczenia,z jednej strony dobrze zawiązać,nałożyć mięso,(najlepiej rękaw ułożyć sobie na małej blaszce,ja użyłam foremki od makowca),uformować kiełbasę,zbędny rękaw zawinąć na około kiełbasy,zawiązać końcówki rękawa,tak aby podczas pieczenia nie wypływał płyn.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok.40 min.
    Pozostawić do wystygnięcia,wstawić do lodówki na kilka godz.i przysmak na kanapki gotowy :-)

Porady

Kiełbasa najlepsza jest jak postoi w lodówce przez noc,dobrze jest użyć do krojenia ostrego noża,jest bardzo smaczna na kanapki jak i na ciepło jako pieczeń.Z podanej porcji rozkroiłam ponad 30 plasterków :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować