Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym z nutą sezamu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dorsz w pomidorach z sosem ostrygowym, pastą curry i olejem sezamowym. Pikantne i aromatyczne danie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Filet z dorsza - 800g
    Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
    Papryczka ostra - 2szt
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Pasta curry czerwona - 2 łyżki
    Sos ostrygowy - 1 łyżka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym z nutą sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym z nutą sezamu 1. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy pastę curry i cukier. Smażymy przez około minutę co jakiś czas mieszając. Wrzucamy pokrojone pomidory i papryczki. Smażymy bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dodajemy sos ostrygowy i koncentrat pomidorowy, dusimy już pod przykryciem kilka minut. Na końcu dodajemy dorsza - ja pokroiłam filety na 4 kawałki, może być też pokrojony w kostkę.

    Dorsza w sosie dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach możemy obrócić rybę, aby z obu stron obtoczyła się w sosie. Na obróbkę dorsza powinno wystarczyć 10 - 15 minut.

    Podajemy z ryżem lub drobną kaszą. Przed podaniem posypujemy sezamem lub szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować