Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym z nutą sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy pastę curry i cukier. Smażymy przez około minutę co jakiś czas mieszając. Wrzucamy pokrojone pomidory i papryczki. Smażymy bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dodajemy sos ostrygowy i koncentrat pomidorowy, dusimy już pod przykryciem kilka minut. Na końcu dodajemy dorsza - ja pokroiłam filety na 4 kawałki, może być też pokrojony w kostkę.
Dorsza w sosie dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach możemy obrócić rybę, aby z obu stron obtoczyła się w sosie. Na obróbkę dorsza powinno wystarczyć 10 - 15 minut.
Podajemy z ryżem lub drobną kaszą. Przed podaniem posypujemy sezamem lub szczypiorkiem.
Komentarze