Dorsz w sosie pomidorowo-pieczarkowym

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Jak u większości Polaków na stole wigilijnym nie może zabraknąć ryby po grecku, ja postanowiłam tą potrawę odmienić i dodałam do zwyczajowego sosu przysmażone pieczarki i świeżą paprykę, wszyscy przy stole wigilijnym bardzo się nią zajadali, polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg dorsza atlantyckiego
    3 jajka rozbełtane +bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
    600g dobrej jakości koncentrat pomidorowy
    1 kg pieczarek
    1 większa świeża papryka
    3 większe cebule
    2 marchewki +kawałek selera +duża pietruszka
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ryba po grecku

Dorsz w sosie pomidorowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić z łusek, podzielić na niewielkie porcje, panierować i usmażyć na rumiano.
    Przygotować sos: obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w talarki, paprykę w paski,
    przysmażyć oddzielnie warzywa i cebulę, przełożyć do garnka.
    Pieczarki pokroić i również przysmażyć, dołożyć do całości.
    Koncentrat pomidorowy rozrzedzić z wodą i dodać do garnka, postawić na mały płomień do zagotowania, dodając sól i pieprz mielony do smaku.
    Usmażone kawałki ryby układać na głębokich półmiskach, warstwami obficie polewać sosem, ozdobić dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować