Karp pieczony w azjatyckim sosie z nutą sezamu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Karp jest częstym gościem na moim stole. Staram się za każdym razem podawać go w inny sposób. Tym razem w słodko-ostrym, sezamowym sosie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karp - 1 nieduży, sprawiony
    Sos:
    sos sojowy - 2 łyżki
    olej sezamowy - 2 łyżki
    sos ostrygowy - 2 łyżki
    cukier - 2 łyżki
    chilli (grys lub mielone) - 1 łyżka
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    ocet - 1 łyżka
    Do posypania - świeży szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp pieczony w azjatyckim sosie z nutą sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp pieczony w azjatyckim sosie z nutą sezamu 1. Wszystkie składniki na sos mieszamy. Karpia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
    Wkładamy karpia do naczynia żaroodpornego. Nacieramy sosem z obu stron i we wnętrzu, polewamy resztą sosu.

    Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach przez 40 minut.

    Rybę podajemy polaną sosem i posypaną szczypiorkiem.
    Gorąco polecam, smakuje wyśmienicie.

Porady

Jeśli macie dużego karpia powinien piec się przez godzinę. Można piec rybę w dzwonach, wtedy powinno wystarczyć 30 minut pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować