Dorsz po japońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gotowany dorsz w towarzystwie warzyw, czyli w sam raz na lekkostrawny obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 filety z dorsza
    -marchewka
    -1 mały por
    -kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
    -1/2 szklanki wody
    -przyprawy: sól
    na sos: (proponuję dobrać ilość tak na 'oko' biorąc pod uwagę masę ryby. Moje filety były tak duże, że sos robiłam z potrójnej porcji ;-))
    -1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego
    -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    -1/2 strączka papryczki chilli
    -1/2 filiżanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szerokiego rondla włożyć rybę i wlać do niego wodę, tak aby lekko przykrywała filety. Krótko obgotować dorsza (5 – 6 min), a następnie odcedzić go za pomocą sita.
    Pora, marchewkę i imbir umyć, pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki.
    Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, doprawić pokrojoną w drobną kostkę papryczką i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa.
    Włożyć do rondla rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować