Ryba po japońsku

4.45 (173 ocen)

Smażona rybka zanurzona w słodko kwaśnym sosie z chrupiącymi warzywami.

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (mintaj, miruna, morszczuk)
    3 świeże papryki (u mnie czerwone)
    6 ogórków konserwowych
    3 duże cebule
    1 duża marchewka
    przyprawa do ryb lub uniwersalna
    mąka, jajko i olej do smażenia

    ZALEWA:
    1 szklanka wody (250ml)
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    pół szklanki oleju rzepakowego
    8 łyżek octu winnego (u mnie jabłkowy) lub 6 łyżek zwykłego spirytusowego
    8 łyżek dobrego ketchupu
    8 łyżek cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożone filety rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Posypać przyprawą. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju
  • 2. Farsz- cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słupki. Dodać do cebuli i dusić chwilę pod przykryciem na odrobinie oleju, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie, na koniec dodać pokrojone w słupki ogórki.
  • 3. W dużym naczyniu przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. W szklanej, przeźroczystej salaterce lub dekoracyjnym naczyniu układać warstwami - farsz, ryba, farsz, ryba,farsz aż do skończenia się składników, z tym że farsz powinien być na wierzchu. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Najlepiej zrobić na noc.

Porady

Ryba smakuje również na ciepło podana do ryżu. Wówczas wtedy pełni funkcję obiadu a nie przystawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować