Ryba po japońsku

4.5 (195 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ryba po japońsku do doskonałe danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smażona ryba w panierce, zanurzona w słodko-kwaśnym sosie, z chrupiącymi warzywami - może stać się ulubioną potrawą rybną. Polecam!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz i mintaj)
    2 cebule
    1 słoik ogórków konserwowych
    1 słoik papryki konserwowych
    przyprawa warzywna
    2 jajka 
    mąka i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    Zalewa: 2 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju
    mały koncentrat pomidorowy
    4 łyżki keczupu
    4 łyżki cukru
    4 łyżki octu ( u mnie jabłkowy)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba po japońsku 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a ogórki i paprykę (po osączeniu) w słupki. Filety rozmrozić (jeśli mrożone) i pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone przyprawić solą (lub przyprawą do ryb). Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
  • ryba po japońsku 2. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 3. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Ostudzić. Rybę i warzywa układać warstwami, a następnie zalać przestudzoną zalewą. Wstawić w chłodne miejsce, żeby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sandacz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować