Ryba po japońsku do doskonałe danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smażona ryba w panierce, zanurzona w słodko-kwaśnym sosie, z chrupiącymi warzywami - może stać się ulubioną potrawą rybną. Polecam!
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz i mintaj)
2 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowych
przyprawa warzywna
2 jajka
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Zalewa: 2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
mały koncentrat pomidorowy
4 łyżki keczupu
4 łyżki cukru
4 łyżki octu ( u mnie jabłkowy)
sól, pieprz
Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, a ogórki i paprykę (po osączeniu) w słupki. Filety rozmrozić (jeśli mrożone) i pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone przyprawić solą (lub przyprawą do ryb). Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
2.Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
3.Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Ostudzić. Rybę i warzywa układać warstwami, a następnie zalać przestudzoną zalewą. Wstawić w chłodne miejsce, żeby smaki się przegryzły.
Komentarze