Ryba po japońsku

4.5 (198 ocen)

  • 40 min

Jak wiadomo ryba po japońsku ma tyle samo wspólnego z Japonią, co ryba po grecku z Grecją. Na pewno obie łączy jedno: są bardzo popularne w Polsce i niezwykle smakowite. Danie przepyszne, delikatna i słodko-kwaśna zalewa i chrupiąca rybka. Pychota!!!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg. ryb (filet - morszczuk, mintaj)
    2 duże czerwone papryki
    3 duże cebule
    5 ogórków kiszonych


    Ciasto naleśnikowe:
    1 jajko, 3 łyżki mąki, troszkę mleka, 1 łyżeczka "Vegety"

    Zalewa:
    2 szklanki wody,
    2-3 łyżki cukru,
    4 łyżki octu,
    szczypta soli,
    1/2 szklanki oleju,
    1 mały przecier pomidorowy,
    4 łyżeczki pikantnego ketchupu,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto, rybę kroimy na kawałki obtaczamy w cieście i smażymy. Składniki zalewy wlewamy do gwarna i gotujemy około 20 minut. Paprykę i korniszony kroimy w paseczki, cebulę w krążki. Usmażoną rybę przekładamy na przemian warstwami warzyw. Na koniec całość polewamy zalewą.

Porady

Podobnie jak ryba po grecku najlepiej smakuje co najmniej po nocy spędzonej w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować