Ryba po japońsku

  • wyświetlono: 4335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 2

Pierwszy raz ryby po japońsku spróbowałam dwa lata temu. Byłam zachwycona. To słodko-kwaśna potrawa, z chrupiącymi kawałkami warzyw. Polecam każdemu.

AnetaJ

Składniki

1 kg dowolnej ryby (u mnie filet z morszczuka)

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka wody

Zalewa:
2 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
3 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 mały przecier pomidorowy
4 łyżki ketchupu
Sól, pieprz

Oraz
4 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik marynowanej papryki
2 łyżki przyprawy warzywnej
Sól
Olej

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po japońsku

  • 1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą warzywną i solą.
  • 2. Z podanych składników na ciasto przygotowujemy bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy na oleju z obu stron (najpierw rybę kładziemy na mocnym ogniu, aby ciasto się ścięło, a później zmniejszamy płomień, aby usmażyć rybę).
  • 3. Składniki na zalewę łączymy i zagotowujemy.
  • 4. Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Całość łączymy.
  • 5. Na dno miski wykładamy kolorową warstwę warzyw, na nią układamy warstwę usmażonych kawałków ryby, potem znów przekładamy warzywami i tak aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą są warzywa. To wszystko zalewamy gorącą zalewą. Podajemy na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiatapaprykacebulaogórekboże narodzenieryba po japońskuryba w zalewieprosty przepisryba w warzywachsłodko - kwaśna ryba

Komentarze

Podobne przepisy

Śledż po japońsku

Dodane przez: bronislawa70

Śledź po Japońsku

Dekoracyjna i smaczna przekąska.

Śledź po japońsku

Dodane przez: tosmakuje

Śledź po japońsku

Tradycyjna potrawa w eleganckim...

Śledź po japońsku

Dodane przez: ewiczka2304

Śledź po japońsku

Idealne połączenia śledzia, ogórka...

Śledzie po japońsku

Dodane przez: szasza22

Śledzie po japońsku

Z Japonią na pewno wiele wspoónego...

Pstrągi po japońsku

Dodane przez: teresa-kr

Pstrągi po japońsku

Pyszan i smaczna ryba, sos dopełnia...

Śledzie po japońsku

Dodane przez: szynszyla

Śledzie po japońsku

Ładnie prezentują się na każdej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE