Ryba po japońsku

4.9 (188 ocen)

Pierwszy raz ryby po japońsku spróbowałam dwa lata temu. Byłam zachwycona. To słodko-kwaśna potrawa, z chrupiącymi kawałkami warzyw. Polecam każdemu.

Składniki:

  • 1 kg dowolnej ryby (u mnie filet z morszczuka)

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka wody

    Zalewa:
    2 szklanki wody
    0,5 szklanki oleju
    3 łyżki cukru
    2 łyżki octu
    1 mały przecier pomidorowy
    4 łyżki ketchupu
    Sól, pieprz

    Oraz
    4 cebule
    1 słoik ogórków konserwowych
    1 słoik marynowanej papryki
    2 łyżki przyprawy warzywnej
    Sól
    Olej
Wystaw ocenę:

4.9 (188 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą warzywną i solą.
  • 2. Z podanych składników na ciasto przygotowujemy bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy na oleju z obu stron (najpierw rybę kładziemy na mocnym ogniu, aby ciasto się ścięło, a później zmniejszamy płomień, aby usmażyć rybę).
  • 3. Składniki na zalewę łączymy i zagotowujemy.
  • 4. Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Całość łączymy.
  • 5. Na dno miski wykładamy kolorową warstwę warzyw, na nią układamy warstwę usmażonych kawałków ryby, potem znów przekładamy warzywami i tak aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą są warzywa. To wszystko zalewamy gorącą zalewą. Podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ogórek Papryka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować