na bułeczki:
ok. 10-11 bułeczek:
15 g drożdży,
szklanka ciepłej wody,
2 łyżki masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej,
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli
na burgery:
2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli,
ćwierć pora,
jajko,
kilka łyżek bułki tartej,
sól, pieprz, ostra papryka w proszku, granulowany czosnek, opcjonalnie szczypta kuminu, natka pietruszki
na surówkę coleslaw:
ćwierć białej kapusty (u mnie pekińska),
marchewka,
mała cebula lub ćwierć pora,
kilka łyżeczek majonezu,
łyżeczka lub dwie musztardy,
łyżeczka lub dwie octu jabłkowego,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz,
ew. natka pietruszki
Wegetariańskie cheeseburgery z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.bułeczki:
Rozczyn z drożdży: W misce połączyć drożdże, wodę, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, jajko, masło i sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 10-11 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach około 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.
burgery
Fasolę odsączyć i rozgnieść widelcem (mogą zostać większe kawałki). Por drobno posiekać, dodać do fasoli. Wrzucić surowe jajko, wsypać bułkę tartą i doprawić. Dobrze wyrobić i uformować płaskie kotleciki wielkości bułeczek. Można obsypać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanej patelni do zrumienia, tuż przed końcem smażenia na każdy kotlet nałożyć plasterek sera. Na każdą bułeczką nałożyć porcję surówki i kotlecik.
surówka coleslaw:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na grube wiórki, por drobno posiekać. Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić.
Komentarze