Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie wiem do końca czy to wciąż fast food, czy raczej slow food? Nie ma się co zastanawiać. Grunt, że te burgery są pyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na cztery burgery:
    - puszka czarnej fasoli
    - 1 ziemniak
    - pół cebuli
    - pół selera naciowego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 żółtko
    - pół szklanki bułki tartej
    - 1 łyżeczka kminku w proszku
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    - 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery Kanapki

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie odsączamy i wsypujemy do miski. Ziemniaka kroimy w drobne kawałki, gotujemy i dodajemy do fasoli. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekanego selera naciowego i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przesypujemy do miski z fasolą i ziemniakiem.
  • 2. Całość tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków tak, aby pozostały widoczne kawałki fasoli. Wsypujemy przyprawy. Dodajemy żółtko i bułkę tartą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formujemy burgery, obtaczamy w mące i smażymy do momentu aż będą chrupkie na zewnątrz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować