Gołąbki wegetariańskie

  • wyświetlono: 6554 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna potrawa, bardzo lubiana w polskich domach. Zwolennicy gołabków dzielą się na takich co lubią gołąbki z samym mięsem, takich co lubią gołąbki z ryżem, ale również z kaszą.

PolskaGotuje
  • 5 porcje
  • Średni

Składniki

GOłąBKI:
- suszone podgrzybki lub borowiki: 0.5 szklanki
- kasza jęczmienna drobna: 1 szklanka
- ryż długoziarnistty: 1 szklanka
- pietruszka świeża, koperek: 1 pęczek
- puszka pomidorów krojonych w zalewie: 1 sztuka
- Cebule średnie: 2 sztuki
- serek almette: 1 łyżka
- zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku, przyprawa: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki wegetariańskie

  • 1. kaszę i ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, skracając czas gotowania o 5 minut
  • 2. grzyby gotujemy w szklance wody przez 20 minut
  • 3. kapustę gotujemy do do czasu uzyskania miękkości liści, aby je pojedyńczo zdejmować z główki kapusty, z pojedyńczych liści ścinam nożem grubą część środka liścia
  • 4. 1,5 cebuli kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanej oliwie
  • 5. ugotowane grzyby przecedzamy, grzyby kroimy drobno, a odciek możemy wykorzystać do sosu
  • 6. w jednym naczyniu mieszamy razem: ugotowany ryż i kaszę, pokrojone drobno grzyby, sporo zielonej pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (łyżeczka) - farsz mamy gotowy
  • 7. zawijamy w liście kapusty farsz i układamy do garnka
  • 8. puszkę pomidorów rozcieńczamy szklanką wody (ja nie mieszam dokładnie- lubię w potrawie kawałki pomidorów), dodajemy bazylię i zalewamy gołąbki. Gołąbki należy dusić pod przykryciem ok. 45 minut, powinny być zanurzone w 2/3 ich wysokości w sosie pomidorowym. Można je przełożyć na druga stronę w połowie duszenia.
  • 9. Sos grzybowy:

    1/2 cebuli kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w małym garnuszku na łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor
    dolewamy odciek z grzybów ( powinno go być ok. szklanki), dodajemy łyżkę serka almette, posiekany koperek ( ja daję sporo, bo lubię jego smak) , mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Sosem polewamy gołąbki na talerzu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszalatozimakapustaWigiliaobiadwiosnawegetariańskieboże narodzeniejesieńsos grzybowydieta makrobiotycznazdrowe_kaszegołąbki wegetariańskie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1932orw

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki

Cała moja rodzina je uwielbia....

leczo wegetariańskie

Dodane przez: duszek

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie jest idealnym...

gołąbki z kapusty włoskiej

Dodane przez: Babcia Tereska

GOŁĄBKI

Dla wielbicieli gołąbków.

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: justi2401

Gołąbki

Pyszne, tradycyjne gołąbki w sosie...

Gołąbki bezmięsne

Dodane przez: czarrna

Gołąbki

z farszem ryżowo-warzywnym

Gołąbki

Dodane przez: juchab

Gołąbki

Gołąbki...Pyszne bogate i aromatyczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE