Tradycyjna potrawa, bardzo lubiana w polskich domach. Zwolennicy gołabków dzielą się na takich co lubią gołąbki z samym mięsem, takich co lubią gołąbki z ryżem, ale również z kaszą.
Gołąbki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kaszę i ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, skracając czas gotowania o 5 minut
2.grzyby gotujemy w szklance wody przez 20 minut
3.kapustę gotujemy do do czasu uzyskania miękkości liści, aby je pojedyńczo zdejmować z główki kapusty, z pojedyńczych liści ścinam nożem grubą część środka liścia
4.1,5 cebuli kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanej oliwie
5.ugotowane grzyby przecedzamy, grzyby kroimy drobno, a odciek możemy wykorzystać do sosu
7.zawijamy w liście kapusty farsz i układamy do garnka
8.puszkę pomidorów rozcieńczamy szklanką wody (ja nie mieszam dokładnie- lubię w potrawie kawałki pomidorów), dodajemy bazylię i zalewamy gołąbki. Gołąbki należy dusić pod przykryciem ok. 45 minut, powinny być zanurzone w 2/3 ich wysokości w sosie pomidorowym. Można je przełożyć na druga stronę w połowie duszenia.
9.Sos grzybowy:
1/2 cebuli kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w małym garnuszku na łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor
dolewamy odciek z grzybów ( powinno go być ok. szklanki), dodajemy łyżkę serka almette, posiekany koperek ( ja daję sporo, bo lubię jego smak) , mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Sosem polewamy gołąbki na talerzu.
Komentarze