Gołąbki wegetariańskie

4.5 (168 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Tradycyjna potrawa, bardzo lubiana w polskich domach. Zwolennicy gołabków dzielą się na takich co lubią gołąbki z samym mięsem, takich co lubią gołąbki z ryżem, ale również z kaszą.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • GOłąBKI:
    - suszone podgrzybki lub borowiki: 0.5 szklanki
    - kasza jęczmienna drobna: 1 szklanka
    - ryż długoziarnistty: 1 szklanka
    - pietruszka świeża, koperek: 1 pęczek
    - puszka pomidorów krojonych w zalewie: 1 sztuka
    - Cebule średnie: 2 sztuki
    - serek almette: 1 łyżka
    - zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku, przyprawa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Gołąbki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaszę i ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, skracając czas gotowania o 5 minut
  • 2. grzyby gotujemy w szklance wody przez 20 minut
  • 3. kapustę gotujemy do do czasu uzyskania miękkości liści, aby je pojedyńczo zdejmować z główki kapusty, z pojedyńczych liści ścinam nożem grubą część środka liścia
  • 4. 1,5 cebuli kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanej oliwie
  • 5. ugotowane grzyby przecedzamy, grzyby kroimy drobno, a odciek możemy wykorzystać do sosu
  • 6. w jednym naczyniu mieszamy razem: ugotowany ryż i kaszę, pokrojone drobno grzyby, sporo zielonej pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (łyżeczka) - farsz mamy gotowy
  • 7. zawijamy w liście kapusty farsz i układamy do garnka
  • 8. puszkę pomidorów rozcieńczamy szklanką wody (ja nie mieszam dokładnie- lubię w potrawie kawałki pomidorów), dodajemy bazylię i zalewamy gołąbki. Gołąbki należy dusić pod przykryciem ok. 45 minut, powinny być zanurzone w 2/3 ich wysokości w sosie pomidorowym. Można je przełożyć na druga stronę w połowie duszenia.
  • 9. Sos grzybowy:

    1/2 cebuli kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w małym garnuszku na łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor
    dolewamy odciek z grzybów ( powinno go być ok. szklanki), dodajemy łyżkę serka almette, posiekany koperek ( ja daję sporo, bo lubię jego smak) , mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Sosem polewamy gołąbki na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować