Domowe gofry z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na taki deser każdy znajdzie miejsce w brzuszku, nikogo nie trzeba prosić rączki same chętnie sięgają po kolejnego gofra. Gofry wyszły mocno chrupiące, nadziane domową frużeliną z truskawek, puszystej bitej śmietanie i truskawek. To wyjątkowy deser na sezon truskawkowy.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na gofry: ok 8 sztuk
    1/2 l mleka
    300 g mąki
    2 jajka
    70 g cukru pudru
    szczypta soli
    100 g masła
    15 g proszku do pieczenia

    Frużelina truskawkowa:
    200 g truskawek świeżych lub mrożonych
    łyżka cukru trzcinowego
    3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki wody

    Dodatkowo:
    bita śmietana Satino
    świeże truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe gofry z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gofry 1. Do miski wlać mleko, dodać jajka, mieszać mikserem stopniowo dodawać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i stopione masło. Wymieszać na jednolite i gładkie ciasto. Gofrownicę nagrzać nakładać ciasto i zapiekać aż będą gotowe u mnie piekły się około 4 minut.
  • 2. Truskawki oczyścić a następnie pokroić w kostkę, postawić na ogniu i dodać cukier. Truskawki gotować na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do gotujących się truskawek. Chwilkę pogotować aż frużelina osiągnie konsystencję kisielu. Ściągnąć z kuchenki.
  • 3. Na upieczone gofry nakładać frużelinę truskawkową i zrobić kleksy z bitej śmietany. Udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować