• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie znam osoby która nie lubi frytek. Najlepsze są takie przygotowane samodzielnie. Smakują o wiele lepiej niż mrożonki ze sklepu. Przygotowanie ich tak, aby były złociste na zewnątrz i miękkie w środku na prawdę nie jest trudne :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg ziemniaków
    -0,70 l oleju rzepakowego
    -1 płaska łyżeczka cukru
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki

Domowe frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki i układamy na ręczniku papierowym. Posypujemy równomiernie cukrem (dzięki temu wypuszczą wodę i będą złociste i miękkie w środku po usmażeniu). Przykrywamy ręcznikiem papierowym z wierzchu i zostawiamy na 15 minut.
  • 2 2. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju 5-7 minut aż się zrumienią. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Olej rzepakowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować