Nie znam osoby która nie lubi frytek. Najlepsze są takie przygotowane samodzielnie. Smakują o wiele lepiej niż mrożonki ze sklepu. Przygotowanie ich tak, aby były złociste na zewnątrz i miękkie w środku na prawdę nie jest trudne :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-0,70 l oleju rzepakowego
-1 płaska łyżeczka cukru
-sól
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki i układamy na ręczniku papierowym. Posypujemy równomiernie cukrem (dzięki temu wypuszczą wodę i będą złociste i miękkie w środku po usmażeniu). Przykrywamy ręcznikiem papierowym z wierzchu i zostawiamy na 15 minut.
2.Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju 5-7 minut aż się zrumienią. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy. Smacznego!
Komentarze