Popularne holenderskie danie typu fast food tradycyjnie serwowane w aluminiowych foremkach. Bardzo łatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :)
60 min
Dla 2 osób
Składniki:
foremki aluminiowe
6-8 średnich ziemniaków
olej do smażenia
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
10 dag żółtego sera
1/2 kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 ogórek świeży
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
Kapsalon - holenderski fast food - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować.
2.Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego :)
Komentarze