Domowe odchudzone frytki

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Odchudzona wersja frytek - pieczone w piekarniku i nie ociekające tłuszczem.Frytki wrzucamy na wrzątek po to, żeby pozbyć się nadmiaru cukrów prostych z ziemniaków. Dzięki gotowaniu frytki będą bardziej miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz nie sflaczeją. Dobrze smakują same, z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu. Polecam!

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka ziemniaków
    olej lub oliwa
    sól
    ulubione przyprawy - u mnie papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Domowe odchudzone frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odchudzone frytki 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube paski. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki na wrzątek. Trzymamy pod przykrywką przez 3 min w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i studzimy
  • odchudzone frytki 2. Gdy ostygną polewamy oliwą lub olejem oraz posypujemy papryką. Frytki przekładamy na dużą blaszkę i rozkładamy równomiernie tak aby nie leżały jedna na drugiej. Posypujemy solą
  • odchudzone frytki 3. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy przez 20 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować