Wychodzą naprawdę bardzo pyszne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku a przygotowanie ich jest dziecinnie proste.
Mogą stanowić przekąskę z ulubionym sosem albo jako dodatek do dania głównego.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Składniki:
ziemniaki
olej + kostka smalcu
nóż karbowany
sól, ulubiony sos lub przyprawa do ziemniaków
Chrupiące domowe karbowane frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie karbowanym nożem tniemy / kroimy frytki.
2.Gotowe frytki przekładamy do garnka i zalewamy wodą do połowy - i chwilkę gotujemy jakieś ok. 5 min od momentu zawrzenia wody - by się nam sparzyły. Odcedzamy zostawiamy do przestygnięcia. W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej z dodatkiem smalcu - a gdy jest naprawdę mocno rozgrzany to wkładamy do niego frytki łyżką cedzakową. Smażymy aż staną się rumiane - złote. Odsączamy z oleju i nakładamy. Solimy lun oprószamy przyprawą do ziemniaków i można zajadać tak, lub z dodatkiem ulubionego sosu czy ketchupu a nawet majonezu bo i z tym się spotkałam
Komentarze