CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

Wychodzą naprawdę bardzo pyszne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku a przygotowanie ich jest dziecinnie proste.
Mogą stanowić przekąskę z ulubionym sosem albo jako dodatek do dania głównego.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ziemniaki
    olej + kostka smalcu
    nóż karbowany
    sól, ulubiony sos lub przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chrupiące domowe karbowane frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI 1. Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie karbowanym nożem tniemy / kroimy frytki.
  • CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI 2. Gotowe frytki przekładamy do garnka i zalewamy wodą do połowy - i chwilkę gotujemy jakieś ok. 5 min od momentu zawrzenia wody - by się nam sparzyły. Odcedzamy zostawiamy do przestygnięcia. W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej z dodatkiem smalcu - a gdy jest naprawdę mocno rozgrzany to wkładamy do niego frytki łyżką cedzakową. Smażymy aż staną się rumiane - złote. Odsączamy z oleju i nakładamy. Solimy lun oprószamy przyprawą do ziemniaków i można zajadać tak, lub z dodatkiem ulubionego sosu czy ketchupu a nawet majonezu bo i z tym się spotkałam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Smalec Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować