Domowe frytki

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Chrupiące i nienasiąknięte frytki domowej roboty.

  • 30 min

Składniki:

  • Ziemniaki
    Olej
    Zioła prowansalskie
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki

Domowe frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, wrzucamy do posolonej wody i gotujemy ok. 10 min. (tak, żeby delikatnie zmiękły)
  • 2. Lekko studzimy, kroimy w słupki i wkładamy do sitka i zanurzamy w garnku z rozgrzanym olejem (140C).
  • 3. Gdy frytki wypłyną na powierzchnię - wyjmujemy sitko z ziemniakami.
  • 4. Czekamy chwilę aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury. Po raz drugi wkładamy sitko z ziemniakami i smażymy do uzyskania złotego koloru.
  • 5. Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym – dzięki temu tłuszcz z frytek wchłonie się w papier.
  • smacznego 6. Solimy i posypujemy ziołami i mieszamy.

Porady

Gdybyśmy smażyli frytki bez wyjmowania i ponownego wkładania do rozgrzanego oleju - nie byłyby chrupiące

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować