Domowe frytki

  • wyświetlono: 1541 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chrupiące i nienasiąknięte frytki domowej roboty.

  • 30min

Składniki

Ziemniaki
Olej
Zioła prowansalskie
Sól

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe frytki

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, wrzucamy do posolonej wody i gotujemy ok. 10 min. (tak, żeby delikatnie zmiękły)
  • 2. Lekko studzimy, kroimy w słupki i wkładamy do sitka i zanurzamy w garnku z rozgrzanym olejem (140C).
  • 3. Gdy frytki wypłyną na powierzchnię - wyjmujemy sitko z ziemniakami.
  • 4. Czekamy chwilę aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury. Po raz drugi wkładamy sitko z ziemniakami i smażymy do uzyskania złotego koloru.
  • 5. Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym – dzięki temu tłuszcz z frytek wchłonie się w papier.
  • smacznego6. Solimy i posypujemy ziołami i mieszamy.

Porady

Gdybyśmy smażyli frytki bez wyjmowania i ponownego wkładania do rozgrzanego oleju - nie byłyby chrupiące

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilfrytki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jajecznica z kiełbasą

Dodane przez: czarrna

Jajecznica z kiełbasą

Jeśli mam wolne przedpołudniu,...

image-1ruub7h

Dodane przez: KORAL

Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

Smakowita przekąska, kolacja czy...

Omleciki z pieczarkami

Dodane przez: czarrna

Omlet z pieczarkami

Śniadanko :)

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodane przez: patunia1987

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

Pyszne jajka faszerowane tuńczykiem....

JAJKA FASZEROWANE SELEREM

Dodane przez: patunia1987

Jajka faszerowane selerem naciowym

Pyszne jajka faszerowane selerem....

Róża z salami

Dodane przez: Czarnegotuje

Róże z salami

łatwa , szybka i efektownie wyglądająca...