Domowe frytki

  • wyświetlono: 1618 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chrupiące i nienasiąknięte frytki domowej roboty.

  • 30min

Składniki

Ziemniaki
Olej
Zioła prowansalskie
Sól

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe frytki

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, wrzucamy do posolonej wody i gotujemy ok. 10 min. (tak, żeby delikatnie zmiękły)
  • 2. Lekko studzimy, kroimy w słupki i wkładamy do sitka i zanurzamy w garnku z rozgrzanym olejem (140C).
  • 3. Gdy frytki wypłyną na powierzchnię - wyjmujemy sitko z ziemniakami.
  • 4. Czekamy chwilę aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury. Po raz drugi wkładamy sitko z ziemniakami i smażymy do uzyskania złotego koloru.
  • 5. Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym – dzięki temu tłuszcz z frytek wchłonie się w papier.
  • smacznego6. Solimy i posypujemy ziołami i mieszamy.

Porady

Gdybyśmy smażyli frytki bez wyjmowania i ponownego wkładania do rozgrzanego oleju - nie byłyby chrupiące

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilfrytki

Komentarze

Podobne przepisy

frytki z serem żółtym

Dodane przez: anka1988

Frytki ze serem żółtym

Przepis mam od siostry, banalnie...

zdrowe frytki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Zdrowe frytki Adriana

Wyśmienita uczta dla miłośników...

Sól, pieprz i przyprawa gyros

Dodane przez: Ewschen

Dietetyczne frytki z cukinii

Cukinia to zdrowsze rozwiązanie...

Dodane przez: PolskaGotuje

Pieczone frytki z buraków

Nietypowe frytki bez smażenia:)

frytki makaronowe

Dodane przez: Jolanta KG

Frytki makaronowe

Czy zdrowsze od tradycyjnych?...

dyniowe frytki

Dodane przez: mariolka

Dyniowe frytki

Zaskakująco dobre. Smażone na głębokim...