Frytki z piekarnika

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chrupiące frytki z piekarnika w przyprawach są szybkie i proste w wykonaniu. Zawierają małą ilość tłuszczu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączytych)
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Pół łyżeczki soli
    Pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    Pół łyżeczki ziół prowansalskich
    Pół łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (wedle uznania)
    Można dodać własną mieszankę przypraw, nie trzeba ich dodawać wcale.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Frytki

Frytki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słupki ziemniaków zanurzone w wodzie z cukrem pudrem 1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki o grubości 1-1,5 cm. Włożyć do miski, przepłukać w możliwie jak najzimniejszej wodzie trzy razy. Płukanie pokrojonych ziemniaków pozbawi ziemniaki skrobii, dzięki czemu staną się bardziej chrupkie po upieczeniu. Po trzech płukaniach nalać do miski zimną wodę jeszcze raz, dodać łyżkę cukru pudru. Odstawić na 30 minut. Najlepiej włożyć ziemniaki z cukrem pudrem do lodówki.
    Po 30 minutach wyjąć z lodówki, wyłożyć słupki ziemniaków. Dokładnie osuszyć. Wsypać ziemniaki z powrotem do miski.
  • Frytki rozłożone na blasze przed pieczeniem w piekarniku 2. Do ziemniaków dodać 2 łyżki oleju rzepakowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać, aby słupki ziemniaków dobrze i równomiernie "oblepiły się" przyprawami i solą. Całość wyłożyć na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia i nagrzać piekarnik do 230 stopni. Po nagrzaniu piekarnika włożyć do piekarnika blachę z frytkami. Piec około 45 minut na termoobiegu w temperaturze 230 stopni.

Porady

Cukier puder sprawi, że ziemniaki staną się lekko slodkie, bardziej chrupiące a po upieczeniu będą miały złocisty kolor. Warto w połowie czasu pieczenia obrócić frytki na blasze aby były równomiernie upieczone i zarumieniły się z każdej strony. Frytki można podawać z bardzo szybkim i łatwym sosem (majonezem wymieszanym z ketchupem i odrobiną musztardy sarepskiej)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Olej rzepakowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować