Domowe ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest to doskonały wypiek zarówno do kawy, jak i na wypadek gości. Prosty i łatwo dostępne składniki sprawiają, że wielu z was pokocha akurat wypiek. Jest to ciasto, które piekę często podczas jesieni. To co sprawia, iż jest to jedno z moich ulubionych wypieków to to, iż domowe ciasto ze śliwkami jest pełne aromatu, a zarazem smaczne. Moi domownicy wprost przepadają za tym ciastem.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto jasne
    250 g mąki pszennej
    150 g cukru
    100 ml oleju
    10 g proszku do pieczenia
    4 jajka
    ciasto ciemne
    250 g mąki pszennej
    150 g cukru
    100 ml oleju
    50 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    4 jajka
    dodatkowo
    250 g śliwek bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Jajka wraz z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaje olej. Miksuję. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję.
    Ciasto ciemne: Jajka wraz z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaje olej. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksuję.
    Dodatkowo: Śliwki myje i usuwam pestki.
    Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto jasne. Na cieście jasnym umieszczam ciasto ciemne pod postacią łatek. Śliwki układam skórką do góry. Ciasto piekę w 180 stopniach przez około 45 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Mąka Jajka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować