Śliwka z makiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Dla tych , którzy nie lubią robić tradycyjnego makowca.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 20x30cm)
    biszkopt:
    2 jajka
    1/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    1/2 szkl cukru
    1/3 szkl oleju
    1/4 szkl wody
    1,5 łyżki kakao
    masa czekoladowa ze śliwkami:
    150 g śliwek suszonych
    1/2 szkl śliwowicy lub nalewki ze śliwek
    1/2 szkl wody
    masa:
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    2 szkl mleka
    200 g masła
    dodatkowo:
    puszka gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śliwka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Wodę, cukier, kakao i olej podgrzewamy mieszając. Powstałą w ten sposób płyn studzimy.
    Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a potem ostudzony płyn czekoladowy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
    masa czekoladowa ze śliwkami:
    Śliwki zalewamy wodą oraz alkoholem (śliwowica lub nalewka) i moczymy 2-3 godziny. Potem odsączamy, ale nie wylewamy płynu (wykorzystamy do nasączenia biszkoptu).
    masa:
    Żółtka łączymy z cukrem, mąką i kakao oraz 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy, a kiedy zacznie się gotować wlewamy mieszankę z żółtek. Gotujemy aż powstanie budyń. Budyń studzimy.
    Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na niskich obrotach, dodając po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem łączymy z odciśniętymi śliwkami.
    Złożenie:
    Biszkopt nasączamy lekko płynem pozostałym z moczenia śliwek. Na nim rozsmarowujemy ok. 600 g masy makowej z puszki. Na maku układamy krem czekoladowy ze śliwkami. Odstawiamy do lodówki.

    opcja nr.2 Krem czekoladowy można zastąpić musem śliwkowym.
    200 g mrożonych śliwek gotujemy, aż zmiękną dodając 1/3 szkl wody, aby się nie przypaliły do dna. Miękkie śliwki przecieramy przez sito (studzimy). Powstały z przetartych śliwek mus łączymy z ubitą śmietaną (300 ml śmietany+2 łyżki cukru) Do śmietany z musem dodajemy 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ok. 70 ml wody, a potem mieszamy z namoczonymi w alkoholu,odsączonymi suszonymi śliwkami. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

czeko-śliwka

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

viki2903 CIASTO CZEKO-ŚLIWKA 2 godz.

4.45 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

śliwka w czekoladzie ciasto

4.45 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto śliwka w czekoladzie

viki2903 Ciasto śliwka w czekoladzie 2 godz.

To może cię zainteresować