Ciasto maślane ze śliwkami

4.91 (210 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo podzielna duża blacha niewysokiego ciasta maślanego z sezonowymi śliwkami z mojego sadu. Uwielbiam takie szybkie ucierane ciasta z owocami. To ciasto wystarczy zmiksować, ułożyć owoce i zapiec. Było pysznie, koniecznie upieczcie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 38x24 cm
    5 jajek dużych
    szklanka cukru pudru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki roztopionego masła
    2/3 szklanki mleka
    2 łyżki bułki tartej
    śliwki
Wystaw ocenę:

4.91 (210 ocen)

Ciasto maślane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Jajka wbijamy do misy od miksera, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszysty kogel - mogel.
  • 2. Masło rozpuszczamy, odstawiamy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko oraz masło. Miksujemy do połączenia.
  • ciasto 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Śliwki pestkujemy i układamy połówki lub jeszcze mniejsze połówki na cieście.
  • 4. Pieczemy ciasto ok 40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Owoce Śliwki Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować