CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma20x30)
    ciasto:
    4 jajka
    160 g mąki
    130 g cukru
    120 g masła
    60 g gorzkiej czekolady
    1,5 łyżeczki kakao
    90 g śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem czekoladowy:
    350 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    2 czekolady mleczne
    350 ml śmietany 30%
    8 g żelatyny
    1/2 szkl wody
    mus śliwkowy:
    200 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
    250 g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    nasączenie:
    3 łyżki śliwowicy
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Ciasto czeko-śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Masło rozpuszczamy ze śmietaną i czekoladą oraz kakao, studzimy.
    Białka ubijamy z cukrem pudrem prawie na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem ostudzoną masę czekoladową. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do formy 20x30 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Upieczone ciasto czekoladowe studzimy i dzielimy na dwa blaty.
    krem czekoladowy:
    Śliwki węgierki bez pestek układamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
    Żelatynę moczymy w wodzie,a potem podgrzewamy (ja to robię w mikrofali) aby się rozpuściła.
    100 ml śmietanki podgrzewamy.
    Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do nich cienką strużką ciepłą śmietankę. Cały czas mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Masę żółtkową wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. (uwaga: masy nie można dopuścić do wrzenia). Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. Studzimy.
    Resztę śmietany ubijamy i łączymy z ostudzoną masą czekoladową.

    Blat ciasta czekoladowego nasączamy mieszanką śliwowicy z wodą, nakładamy część kremu czekoladowego, na nim układamy upieczone śliwki, a potem resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy. Na wierzch nakładamy mus śliwkowy.

    mus śliwkowy:
    Śliwki podgrzewamy w garnku z 3 łyżkami wody, aby się nie przypalały. Kiedy puszczą sok i zrobią się miękkie miksujemy blenderem na mus. Mus przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek.
    Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, łączymy z musem śliwkowym i żelatyną, układamy na wierzchu ciasta czekoladowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować