Ciasto czeko-śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Masło rozpuszczamy ze śmietaną i czekoladą oraz kakao, studzimy.
Białka ubijamy z cukrem pudrem prawie na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem ostudzoną masę czekoladową. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do formy 20x30 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Upieczone ciasto czekoladowe studzimy i dzielimy na dwa blaty.
krem czekoladowy:
Śliwki węgierki bez pestek układamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Żelatynę moczymy w wodzie,a potem podgrzewamy (ja to robię w mikrofali) aby się rozpuściła.
100 ml śmietanki podgrzewamy.
Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do nich cienką strużką ciepłą śmietankę. Cały czas mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Masę żółtkową wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. (uwaga: masy nie można dopuścić do wrzenia). Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. Studzimy.
Resztę śmietany ubijamy i łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
Blat ciasta czekoladowego nasączamy mieszanką śliwowicy z wodą, nakładamy część kremu czekoladowego, na nim układamy upieczone śliwki, a potem resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy. Na wierzch nakładamy mus śliwkowy.
mus śliwkowy:
Śliwki podgrzewamy w garnku z 3 łyżkami wody, aby się nie przypalały. Kiedy puszczą sok i zrobią się miękkie miksujemy blenderem na mus. Mus przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, łączymy z musem śliwkowym i żelatyną, układamy na wierzchu ciasta czekoladowego.
Komentarze