CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

  • wyświetlono: 2374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

viki2903
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

(forma20x30)
ciasto:
4 jajka
160 g mąki
130 g cukru
120 g masła
60 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki kakao
90 g śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy:
350 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 czekolady mleczne
350 ml śmietany 30%
8 g żelatyny
1/2 szkl wody
mus śliwkowy:
200 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
250 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
nasączenie:
3 łyżki śliwowicy
3 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

  • 1. ciasto:
    Masło rozpuszczamy ze śmietaną i czekoladą oraz kakao, studzimy.
    Białka ubijamy z cukrem pudrem prawie na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem ostudzoną masę czekoladową. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do formy 20x30 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Upieczone ciasto czekoladowe studzimy i dzielimy na dwa blaty.
    krem czekoladowy:
    Śliwki węgierki bez pestek układamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
    Żelatynę moczymy w wodzie,a potem podgrzewamy (ja to robię w mikrofali) aby się rozpuściła.
    100 ml śmietanki podgrzewamy.
    Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do nich cienką strużką ciepłą śmietankę. Cały czas mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Masę żółtkową wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. (uwaga: masy nie można dopuścić do wrzenia). Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. Studzimy.
    Resztę śmietany ubijamy i łączymy z ostudzoną masą czekoladową.

    Blat ciasta czekoladowego nasączamy mieszanką śliwowicy z wodą, nakładamy część kremu czekoladowego, na nim układamy upieczone śliwki, a potem resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy. Na wierzch nakładamy mus śliwkowy.

    mus śliwkowy:
    Śliwki podgrzewamy w garnku z 3 łyżkami wody, aby się nie przypalały. Kiedy puszczą sok i zrobią się miękkie miksujemy blenderem na mus. Mus przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek.
    Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, łączymy z musem śliwkowym i żelatyną, układamy na wierzchu ciasta czekoladowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoŚliwkiciasto czekoladoweciasto ze śliwkami

Komentarze

Podobne przepisy

ucierane ze śliwkami

Dodane przez: juchab

Ciasto ucierane ze śliwkami

Miękkie i puszyste ciasto, do którego...

Łaciate ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Patrycja33

Łaciate ciasto ze śliwkami

Łaciate ciasto ze śliwkami. Szybkie,...

Maślane ciasto ze śliwkami

Dodane przez: 2milutka

Maślane ciasto ze śliwkami

Śliwki to pełnia lata, kuszą soczystym...

kruche ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Paulinapaulina

Kruche ciasto ze śliwkami

To ciasto jest łatwe w wykonaniu...

image-20i1qy8

Dodane przez: beniawojt

Puchate ciasto ze śliwkami

Miękkie,puszyste,ekspresowe w przygotowaniu,długo...

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pulchne, pyszne i szybkie ciasto....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE