Marmolada gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To trzeci z nich.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg gruszek
    2 cytryny
    1 kg cukru
    2 galaretki wiśniowe ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Marmolady

Marmolada gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmolada gruszkowa 1. Gruszki obrałem, pokroiłem na małe kawałki, przełożyłem do rondla, dodałem 250 ml wody jeśli mamy gruszki twarde ), gotowałem pół godziny, dodałem cukier, często mieszałem.
    Pod koniec gotowania dodałem sok z cytryny. Gdy marmolada zgęstniała, dodałem dwie galaretki wiśniowe ( można pominąć ). Gorącą marmoladę przełożyłem do słoików, odwróciłem dnem do góry. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować