Domowa owocowa marmolada

3 (1 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO!!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Marmolady

Domowa owocowa marmolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa owocowa marmolada 1. Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców.

    Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować.
  • domowa owocowa marmolada 2. Następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex (konfiturex nie wymaga pasteryzacji słoików), cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.

    Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.

    Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować